Oare dacă ne-am opri din respirat am trăi mai mult?
Citisem undeva zilele trecute că recordul mondial de ținut respirația este de 22 de minute. Nici o secundă în plus nici una în minus. Bineînțeles noi nu suntem antrenați să rezistăm atât fără să inspirăm și să expirăm așa că vom continua să respirăm aer otrăvit, căci cel curat nu poate fi găsit la magazinul de la colț. Am putea spune că, de fapt, ne-am cam obișnuit să ignorăm ceea ce nu puteam vedea, chiar dacă semnele sunt peste tot în jurul nostru: geamuri murdare, smog, fructe și legume comercializate în extra sezon, iar lista ar putea continua. Este și firesc pe de-o parte să nu ne intereseze, doar care ar fi șansele ca tocmai eu sau tu să fim afectați de poluare. Așa au crezut și oamenii din Europa când China se confrunta cu epidemia de Coronavirus. Este doar o gripă. Care ar fi șansele să ajungă până la noi? Rezultatul? Pandemie de peste 2 luni în întreaga lume din cauza unei banale gripe, ar numi-o unii.
Poluarea mediului se produce atunci când poluanții contaminează mediul natural. Poluarea perturbă echilibrul ecosistemelor noastre, afectează stilul nostru de viață normal și dă naștere la boli umane și la încălzirea globală. Poluarea a atins apogeul datorită dezvoltării și modernizării din viața noastră. Odată cu dezvoltarea științei și tehnologiei, a existat o creștere uriașă a potențialelor umane. Oamenii au devenit prizonieri ai propriilor creații.
Irosim bunurile naturii fără să ne gândim că acțiunile noastre provoacă probleme grave. Poluarea mediului înconjurător este una dintre cele mai mari probleme cauzate de activitățile umane. Există multe preocupări pentru mediu din partea comunitățile din întreaga lume. Ar trebui să ne amintim întotdeauna că problemele de poluare ne afectează pe toți, așa că fiecare dintre noi trebuie să facă tot posibilul pentru a ajuta la restabilirea echilibrului ecologic în acest loc frumos pe care îl numim acasă. Protejăm apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm și solul pe care îl folosim pentru a ne crește hrana.
Din păcate, lumea trebuit să se confrunte cu această pandemie pentru a se putea bucura, din nou, de măreția naturii, iar aici ne referim la faptul că locuitorii Indiei, unul dintre cei trei mai poluatori ai planetei, au putu vedea cu ochiul liber munții Himalaya la mai bine de 160 km distanță.
Poluarea aerului este una dintre cele mai periculoase forme de poluare. O modificare biologică, chimică și fizică a aerului apare atunci când fumul, praful și orice gaze nocive intră în atmosferă și îngreunează supraviețuirea tuturor ființelor vii, deoarece aerul devine contaminat. Provoacă încălzire globală, ploi acide, probleme respiratorii și cardiace.
Poluarea solului apare atunci când prezența poluanților, a contaminanților și a substanțelor chimice toxice în sol este în concentrație ridicată, care are efect negativ asupra vieții sălbatice, a plantelor, a oamenilor și a apelor subterane.
Poluarea apei este capabilă să conducă lumea noastră pe o cale de distrugere. Apa este una dintre cele mai mari resurse naturale ale întregii umanități. Nimeni și nimic nu va putea trăi fără apă. Cu toate acestea, nu apreciem acest dar al naturii și îl poluăm fără să ne gândim. Cauzele principale ale poluării apei sunt: deșeurile industriale, activitățile miniere, apele reziduale și reziduale, scurgerile accidentale de ulei, dumpingul marin, pesticidele și îngrășămintele chimice, arderea combustibililor fosili, deșeurile animale, dezvoltarea urbană, încălzirea globală, deșeurile radioactive și scurgeri de la liniile de canalizare.
Poluarea produsă de industria textilă are un impact uriaș asupra planetei, iar motivele sunt destul de ușor de înțeles. Hainele sunt probabil cele mai comune articole pe care oamenii le cumpără în lumea de astăzi, iar numărul mediu de haine pe care un individ le cumpără în fiecare an a crescut drastic. Industria textilă folosește zilnic milioane de galoane de apă. Asta pentru că pentru a produce 1 kg de țesătură, de obicei, se consumă 200 de litri de apă: spălarea fibrei, albire, vopsire și apoi curățarea produsului finit. La nivel global, în fiecare an, aproximativ 90 de milioane de articole de îmbrăcăminte ajung în depozitele de deșeuri. Mai mult, deșeurile produse ajung în corpurile de apă, provocând probleme de mediu. Unii dintre poluanții care ajung în depozitele de deșeuri includ: vopsea de fibre, resturi de fibre, garnituri și deșeuri de ambalaje produse în prepararea fibrei.
Orice poate fi reutilizat și/sau reciclat. Oamenii ar trebui să renunțe la preconcepțiile față de magazinele second-hand și la comoditatea de a arunca lucrurile care pot fi reciclate în același loc cu cele care nu pot fi.